El blog d'una educadora infantil amb molt de conte

dimarts, 13 de setembre del 2011

Tècniques de relaxació per a xiquets

Hui en dia cada xiquet experimenta tensió i ansietat de tant en tant -uns xiquets mes que altres. Ensenyar-los als xiquets tècniques de relaxació pot ajudar-los a dominar estes emocions. Aquestos exercicis estan dissenyats específicament per a xiquets, utilitzant termes senzills i imatges com a animals i llimes que els ajudaran a entendre l'ús correcte

Treballe dos o tres vegades cada setmana, en sessions curtes, per a començar a ensenyar estos comportaments nous. S'ha de repetir moltes de les instruccions més sovint que el que esta indicat en el text. Cada xiquet és únic. Cal seguir el ritme adequat a la situació específica.

Els xiquets tendixen a involucrar-se mentalment molt en este tipus d'activitat, i l'acabar la sessió massa ràpid pot deixar-los desorientats. És molt important preparar els xiquets a deixar l'estat de relaxació a poc a poc.

  • MANS I BRAÇOS:
Fingix que tens una llima sencera en la teua mà esquerra. Ara pressiona. Intenta d'estrényer-ho tan fort que li vas a llevar tot el suc. Sent que el teu braç i mà estan estrets mentres estes estrenyent. Ara deixa caure la llima. Et dónes compte de com els músculs se senten relaxats. Agarra una altra llima i pressiona. Intenta d'estrényer aquest encara més fort que l'altre. Està bé. Molt fort. Ara deixa caure la llima i relaxa't. Nota que la mà i el braç se senten moltíssim millor ja que estan relaxats. Una altra vegada agarra una llima en la mà esquerra i pressiona fins que hages tret tot el suc. No deixes ni una sola gota. Pressiona fort. Està bé. Ara relaxa.
Torna a fer tot el procés per a la mà i el braç del costat dret.
 

  • BRAÇOS I MUSCLES:
Fingix que eres un gat pelut i peresós. Vols estirar-te. Estira els braços molt al front. Alça'ls molt dalt del cap i molt per arrere. Estira fins més alt encara. Ara deixa caure els braços al costat. Esta bé, gatet, anem a estirar-nos novament. Estira els braços molt al front. Alça'ls sobre el cap. Ara deixa'ls caure ràpid. Està bé. Nota que els muscles es senten més relaxats. Ara anem a estirar-nos moltíssim. Intenta tocar el cel ras. Estira els braços molt al front. Alça'ls molt dalt del cap. Espenta'ls molt per darrere. Fixa't en la tensió. Pressiona més fort, ja. Està bé. Deixa'ls caure molt ràpid i fixa't que bé es senten, estan relaxats. Sé sent bé, calorós i peresós.

  • MUSCLES I COLL:
Ara imagina que eres una tortuga. Estàs assentada en una pedra a la vora d'una llacuna, relaxant-te davall el sol calent. Se sent bé, calorós i segur ací. Ai, no! Tu sents que hi ha perill. Amaga el teu cap en la teua caseta. Intenta pujar els muscles fins a les oïdes i baixar el teu cap dins dels muscles. Mantin-ho estret. No és fàcil ser una tortuga a dins de la teua closca. Ja pas el perill. Pots eixir en el sol calorós i, una altra vegada, et pots relaxar i sentir el sol calent-te. Mira! Hi ha més perill. Amaga el teu cap de nou en ta casa i mantin-ho estret. Has d'estar tancat i estret per a protegir-te. Está bé. Et pots relaxar ja. Trau el cap i deixa relaxar els muscles. Fixa't en que tan millor se sent estar relaxat que estar tot estret. Una altra vegada, ja. Perill! Amaga el cap dins. Espenta els teus muscles molt per dalt fins a les oïdes i mantín estrets. No ensenyes ni un troçet del teu coll fora de la teua closca. Guarda-ho. Sent que tan tens són el teu coll i muscles. Está bé. Ja pots eixir. Está segur de nou. Relaxa't i assenta't còmode en la teua seguretat. No hi ha més perill. No hi ha perqué estar preocupat. No hi ha per que tindre por. Et sents bé.

  • LA MANDÍBULA:
Tens un xiclet gegant en la teua boca. És molt difícil mastegar-ho. Mossegue-ho -fort! Deixa que els músculs del teu coll t'ajuden. Ara relaxa't. Fixa't que bé senta deixar obrir la teua mandíbula. Esta bé, anem a donar-li novament al xicletot. Mastega-ho fort! Intenta estrényer-ho fins que ix dels costats de les dents. Está bé. Realment estem donant-li dur al xiclet. Ara relaxa't novament. Senzillament deixa la teua mandíbula soltar de la cara. Senta tan bé soltar-ho i no haver de lluitar amb tal xiclet. Un altra vegada més. Realment anem a donar-li dur al xiclet esta vegada. Mastega-ho tan fort com pugues. Més fort encara. Oh, realment estes treballant de valent. Esta bé. Ara relaxa't. Intenta relaxar a tot el teu cos. Has guanyat al xiclet. Deixa't estar tan fluix com pugues.


  • CARA I NAS:
Ja ve una mosca nècia. S'ha aterrat damunt del teu nas. Intenta llevar-te-la sense usar les teues mans. Esta bé, arruga el teu nas. Fes més arrugues en el teu nas. Arruga el teu nas ben fort. Esta bé. Ara pots relaxar al teu nas. Ai, no! ja torna novament la mosca. En el centre del teu nas. Arruga el nas de nou, ben fort. Mantín-ho tan estret com pugues. Esta bé, ja se'n va anar volant la mosca. Pots relaxar la teua cara. Fixa't que quan arrugues el teu nas, els teus calbots i la teua boca i el teu front i els teus ulls tots t'ajuden, i s'apreten ells, també. Llavors quan relaxes al teu nas, tota la teua cara es relaxa també, i se sent bé. Uh-oh. Aquesta vegada la mosca vella ha tornat, però ara es va assentar damunt del teu front. Fes moltes arrugues. Intenta atrapar-la dins de totes les teues arrugues. Mantín-ho estret, ara. Esta bé, pots afluixar-ho, ja. Se'n va anar per sempre. Ara pots relaxar-te. Deixa a la teua cara estar llisa, sense arrugues. La teua cara se sent bé, suaueta i relaxada.

  • L'EMBAFE:
Mira! Ve un elefantet molt bonic. Però no s'esta fixant per on va. No et mira gitada allà en el past, i esta per parar-se en el teu embafe. No et mogues. No tens temps per a llevar-te del seu camí. Fes el teu embafe molt dur. Estreny els músculs del teu embafe molt forts. Mantín-ho així. Pareix que el va a l'altre costat.

Pots relaxar-te, ja. Deixa suavitzar al teu embafe. Deixa-ho estar tan relaxat com pugues. Això se sent moltíssim millor. Ai!  ja ve de nou per ací!  Estreny el teu embafe, molt dur. Si s'assenta damunt de tu quan el teu estómac está dur, no et fara mal. Fes la teua panxa una pedra. Està bé, ja va per un altre costat. Et pots relaxar, ja. Relaxa't, i posa't molt còmode. Fixa't en la diferència entre un estómac estret i un relaxat. Així volem que se sent bé, fluix, i relaxat. No ho vas a creure, però esta vegada si ve cap a tu i no donarà volta. Esta caminant directament cap a tu. Estreny-te. Estreny-te dur. Ja ve. Això és. Has d'estrényer-te fort. Está parant damunt de tu. Ja et va passar damunt. Ara se'n va anar per sempre. Pots relaxar-te completament. Estas segur. Tot está bé, i  pots sentir-te bé i relaxat.


  • CAMES I PEUS:
Ara imagina't que estás parat descalç en un bassal de fang. Fica els teus dits dels peus profundament dins del fang. Intenta baixar els teus peus fins al fons del bassal. Separa els dits dels peus. Ara fes un pas gran per a eixir del bassal. Relaxa els teus peus. Deixa als teus dits dels peus afluixar-se i sent que ric se sent. Se sent molt ben relaxat. Torna al bassal. Espenta els dits dels peus per davall. Espenta els teus peus. Fort! Intenta estrényer-los tant que s'eixugue el fang. Està bé. Ix, ja. Relaxa't. Relaxa els teus peus, relaxa les teues cames, relaxa els teus dits dels peus. No tens tensió per cap costat. Et sents calorós i de pessigolleig.


Queda't tan relaxat com pugues. Deixa a tot el teu cos estar fluix, i sent que tots els teus músculs són relaxats. Has treballat bé, i se sent bé treballar de valent. Lentament, ara, obri els ulls i meneja els músculs un poc. Molt bé. Has fet molt bon treball.
Practica aquestos exercicis quan pugues, per exemple en la nit, després de gitar-te i quan les llums ja estan apagades i ningú et va a molestar. Després, quan ja estàs molt bé en la tècnica de relaxació, pots ajudar-te a relaxar durant el dia. Només recorda a l'elefant, o al xiclet, o el bassal de fang, i pots fer tots aquestos exercicis.

Els mètodes de relaxació són procediments basats en la descontracció muscular i psicològica del subjecte, realitzant uns exercicis adequats. Hi ha múltiples tècniques, però totes elles es basen en els postulats de tres autors, Jacobson, Schultz i Ajuriaguerra.



















































































































































































































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada